ISO gecertificeerd duikhorloge

Een duikhorloge met het ISO 6425 certificaat moet in elk geval garanderen dat er niet na één duik tot 100 meter diep, water in het horloge zit. Het moet meerdere duiken kunnen doorstaan en weerstaan aan de waterdruk en daarna nog steeds waterdicht zijn.  Het komt erop neer dat je ook als professioneel duiker met een ISO gecertificeerd duikhorloge kunt gaan duiken.  Een duikhorloge met een ISO certificaat wordt op een groot aantal punten getest. 

Het belangrijkste onderdeel waaraan een ISO 6425 duikhorloge moet voldoen is dat het horloge op een waterdiepte van 200 meter minimum 2 uur moet kunnen weerstaan aan de waterdruk.  Het horloge moet daarna nog eens 3 uur op 3 meter de waterdruk kunnen weerstaan.  Door de enorme waterdruk van 200 meter diepte vervormd het horloge en hervormd zich daarna opnieuw bij een waterdruk op 3 meter diepte.  Met deze test wordt dan ook gekeken of het horloge niet alleen tijdens maar ook na de duik nog steeds 200 meter waterdicht is.  Ook de kroon wordt blootgesteld aan een waterdruk van 25% van de aangegeven diepte van het horloge.

Het horloge moet ook de instelling hebben om de tijd aan te duiden voor het afdalen, het duiken en het opstijgen.

Het effect van zoet- en zoutwater word ook getest.  Het horloge word 24 uur in een warm water gehouden en mag achteraf in beide gevallen geen zichtbare sporen vertonen.

Voor het ISO 6425 certificaat moet het horloge ook een aantal condenstesten ondergaan.  Zo word het uurwerk 10 minuten van bovenaf met een gewicht van 0,5kg belast.  Daarna volgt een condenstest.  Tijdens deze test wordt het horloge ook nog eens op 40 graden verwarmt en vervolgens met een vochtige doek afgekoeld.  Hierbij mag ook geen condens ontstaan.

Het horloge moet ook anti-magnetisch zijn.  Na invloed van een sterk magneetveld mag de afwijking niet hoger zijn da 30 seconden per dag.

Het horloge moet ook iets kunnen incasseren.  Het moet stootvast zijn na een slag van 4,43m/s en mag daarna geen afwijking tonen van meer dan 1 minuut per dag. Ook de polsband zelf wordt getest, de gesloten polsband moet 1 minuut lang 40kg ballast kunnen dragen en hierbij mag niets losraken of verbuigen.  

Om samen te vatten, een enorm betrouwbaar en sterk horloge!